2020 | Stichting Molen de Korenaer heeft de Gemeente verzocht het oude vervallen hekwerk te verwijderen en een nieuw hekwerk te plaatsen. De Gemeente heeft gezorgd dat er een geweldig mooi nieuw boeren hekwerk is geplaatst. 

Achter het hekwerk zal dit najaar door de Gemeente vijf fruitbomen worden geplaatst.

1 juli 2019

 

Kunstkamer Loosduinen

 

Op 1 juli ging bij molen De Korenaer het kunstenaarscollectief ‘Kunstkamer Loosduinen’ van start.

Het werd een echte happening met muziek, een gedicht en een hapje met drankje.

 

Voor 1 juli werd gekozen vanwege de historische lading van deze dag. Loosduinen werd op 1 juli 1923 geannexeerd door buurman Den Haag.

 10 mei 2019

Touw opnieuw aanbrengen in vlaggenmast

Op Koningsdag is de rood, wit, blauwe vlag met wimpel door het breken van het touw, los gekomen van de mast. De firma Fröling's Totaalonderhoud heeft (kosteloos) met een hoogwerker gezorgd dat het touw weer aan de vlaggenmast is aangebracht, zodat we de vlag weer kunnen laten wapperen.10 april 2019

 

Houd de molen in de wind!

 

Peter Bos, raadslid van de Haagse Stadspartij, diende in de gemeenteraad van 4 april 2019 een amendement in zodat de molen beter beschermd wordt tegen toekomstige bebouwing in de omgeving. Dit amendement werd unaniem gesteund. In het bestemmingsplan voor de Loosduinse wijk Kraayenstein is het vastgelegd dat er in een wijde cirkel rond de molen geen bebouwing mag komen die de molen uit de wind houdt.

 

Peter Bos: “De Korenaer is de laatste nog draaiende molen in Den Haag en een van de bakens van Loosduinen, daar moeten we respectvol mee om gaan. Ik hoop dat de windvang van de molen in de toekomst nog verder verbeterd kan worden, zodat de molen nog vaker kan gaan draaien”.

  

 

 

11 mei 2019 

De Nationale Molendag op 11 mei 2019 is succesvol verlopen. 

 

 

Bekijk het bericht9 maart 2019

 

Reparaties aan de molen

 

De molen zal in verband met reparatie werkzaamheden een tijdje niet draaien.

De molenmakers van de firma Verbij zullen onder andere de lange schoor, vang- en kruiketting vernieuwen.

Voor het bezoeken van de molen zijn we op de donderdag en zaterdag, zoals gebruikelijk open.


22 december 2018

 

Dickens Festival was een succes!

 

  Bekijk het bericht


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 november 2018

Aankomst Sinterklaas

  Bekijk het bericht22 november 2018

 

Er zijn al een aantal klassen van basisscholen geweest, die de molen hebben bezocht voor een rondleiding en het zelf bakken van pannenkoeken in de schuur naast de molen. 

 

Nu was het de beurt aan een aantal leden die lid zijn van de organisatie "Wel Thuis Saffier" in de leeftijd van 70 tot 95 jaar.  De klim naar boven durfden ze niet aan. Dus zijn we naar de schuur gegaan en hebben we daar het een en ander verteld over de geschiedenis en hedendaagse activiteiten in en bij de molen. Onderwijl heeft onze pannenkoekenbakker Henk, geweldige pannenkoeken voor ze heeft gebakken.

Een dame van 95 jaar vond, dat dit voor hun een middag was met een goud randje en voor herhaling vatbaar.


Op 30 juni 2018

25ste keer Westlandse Molendag 

Op deze dag was de Korenaer samen met zeven andere koren- en vijf poldermolens te bezoeken, waar ook diverse activiteiten waren georganiseerd. 

Er was een fietsroute van ongeveer 60 km langs alle molen, waar op deze zonnige dag veel gebruik van is gemaakt. De Korenaer is door ongeveer driehonderd mensen bezocht. De kinderen konden gratis pannenkoeken eten, waarvan er deze dag ongeveer negentig zijn gebakken.

Ons assortiment meel producten hadden voor deze dag uitgebreid. Er was veel belangstelling voor de producten, gemalen en samengesteld in een molen in Schiedam.

Het was een gezellige en geslaagde dag.


7 september 2018

Burgemeester Pauline Krikke bracht een bezoek aan de molen. Uit handen van molenaar Jan Hirs nam zij het eerste potje honing in ontvangst.

 20 maart 2018

Bezoek basisschool

 

 

Leerlingen van de basisschool Wonnebald klas 3B in Den Haag, hebben een bezoek gebracht aan de molen.

Als dank voor de rondleiding, hebben wij vele kaarten met mooie tekeningen en woorden van hun mogen ontvangen. 

 

22 februari 2018

Televisie opnamen

 

Een TV ploeg uit Japan op bezoek. Zij zijn in Nederland voor de Challenge Cup, welke wordt gehouden in de schaatsbaan de Uithof in Den Haag van 22 tot en met 25 februari.

De Challenge Cup is na de Olympische Spelen, het sterkst en meest gewaardeerde internationale kunstrijtoernooi ter wereld. De Challenge Cup is een wedstrijd waarin jonge, aanstormende talenten in de leeftijd van 10 jaar tot de seniorenleeftijd de kans krijgen zich op mondiaal niveau te meten met hun collega's.

 

De TV ploeg wilde typische/bijzondere Nederlandse objecten bezoeken in Den Haag en dus kwamen ze uit bij de enige korenmolen in Den Haag.24 januari 2018

Jaarlijkse Nationale Voorleesdag

in bibliotheek Loosduinen

  Bekijk het bericht


14 december 2017

Ster op de molen

Er staat weer een ster op de molen. Het frame voor de ster is gemaakt en geschonken door de firma Wauben, IJzerwerf

te Den Haag.

Na aanschaf en aanbrengen van kabels, fittingen en lampen is de ster de komende weken elke avond/nacht verlicht.4 november 2017

Muziek in de molen

  Bekijk het bericht29 oktober 2017

Verbouwing van de schuur

  Bekijk het bericht27 juli 2017

In de spotlights

De zomer is nog niet voorbij, maar we hebben de langste dag helaas alweer gehad. Ondanks dat het dus langzaam weer vroeger donker wordt, laten wij onze molen niet meer in het donker staan!

Molen de Korenaer is namelijk voorzien van vier LED lampen. Hierdoor zal de molen in de avonduren schitterend verlicht zijn. De lampen hebben wij gekregen van onze molen vrienden uit Schiedam. De verlichting is tijdelijk aangesloten, aangezien de molen in augustus geverfd zal worden. Zodra de schilders klaar zijn, zal de verlichting definitief worden aangesloten.

Dankzij de energiezuinige en mooie verlichting zal de trots van Loosduinen nooit meer in het donker staan. Zo staat Molen de Korenaer voortaan elke dag in de spotlights.3 juli 2017

Onze jongste ‘fans’ 

Er wordt weleens gedacht dat alleen ‘de oude garde’ een bezoekje brengt aan een molen. Dit beeld strookt gelukkig niet met de realiteit. Jong en oud bezoekt onze molen. Maar onlangs hadden wij wel een hele bijzonder groep in onze molen: kinderen van 2 tot 4 jaar!

 

Op kinderopvang Huisje Boompje Beestje denken ze niet alleen aan de opvang en opvoeding van de kinderen. Ze geven de kinderen bijvoorbeeld ook verantwoorde voeding. Zo eten de kinderen alleen maar versgebakken brood. De leiding van de opvang vond het daarom leuk om de kinderen de oorsprong van het brood te laten zien; de bron waar meel oorspronkelijk vandaan komt. 

 

Zo stond er ineens een groep enthousiaste kinderen in onze molen. Aandachtig bekeken ze de molen van binnen en buiten en luisterden ze aandachtig naar onze verhalen. Het was een fantastische belevenis!

En… het bezoek aan onze molen was voor de leiding van de kinderopvang reden om het meel voortaan niet in de winkel te kopen maar bij Molen de Korenaer in Loosduinen.24 juni 2017

Westlandse Molendag

Op de laatste zaterdag van juni  is alweer de 24ste Westlandse Molendag gehouden. Op deze dag waren acht korenmolens en 5 poldermolens voor bezoek geopend waaronder ook de Korenaer. Bij iedere molen was er een fietsroute kaart verkrijgbaar om op de fiets de molens te bezoeken. Wanneer er minimaal vijf molen waren bezocht, kreeg men een medaille als aandenken. Bij verschillende molen waren er diverse activiteiten die deze dag nog meer de moeite waard maakte om mee te maken. 

19 april 2017

Examen doen op de molen

We zijn in overleg met het ROC Mondriaan voor het onder andere door leerlingen laten isoleren van de schuur. In het overleg is ons gevraagd of de schuur gebruikt kon worden voor het afnemen examens. Dit heeft erin geresulteerd, dat op 19 en 20 april de leerlingen van het ROC Mondriaan examen hebben gedaan in het inventariseren van gebreken in de aanwezige installaties/voorzieningen van de schuur naast de molen. Bijna alle leerlingen hebben hun proeve van bekwaamheid met goed resultaat afgesloten.


16 maart 2017                

Bruidsfoto

De molen staat ook weer in de belangstelling om er bruidsfoto's te maken. Het eerste bruidspaar heeft op een prachtige zonnige dag een bezoek gebracht aan de molen. Wellicht zullen er nog vele bruidsparen volgen, om hun dag voor een deel vast te leggen op deze unieke locatie in Den Haag.