Nieuws

Natuurlijk zullen wij iedereen informeren over de meest recente ontwikkelingen in en om molen De Korenaer.

Via Facebook en de nieuwsberichten op onze website blijf je op de hoogte.Op 13 oktober heeft burgemeester Jan van Zanen de door ons verdiende Gulden Klinker gelegd.

Het was een feestelijke gebeurtenis met een enthousiaste burgemeester en een hapje en drankje.De Open Monumentendag had deze keer last van het prachtige zomerweer. Het aantal bezoekers was wat minder dan afgelopen jaren.

Maar de aanwezigen konden genieten van een optreden van het koor Together Again met een mix van vrolijke zomerliedjes. Daarna een optreden van Tavenu. Dankzij de inzet van onze vrijwilligers liep ook deze dag als een 'zonnetje' 

De festiviteiten rond 100 jaar Loosduinen zijn achter de rug. De molen heeft hierin ook een rol gespeeld.
Hoogtepunt was het bezoek van koningin Maxima aan de molen en het museum.
Het Montmartre festival Loosduinen werd ondanks het beloofde slechte weer (wat reuze meeviel) ook een leuk evenment.

De eerste broodbakworkshop georganiseerd t.g.v. ons 300 jarig bestaan was ondanks het uitstel een doorslaand succes. Alle deelnemers waren zeer enthousiast en dit smaakt naar meer.

Met dank aan onze vrijwilliger Lodewijk Noort die op deskundige wijze de deelnemers de finesses van het broodbakken bijbracht.

We gaan bekijken of er een eventueel vervolg georganiseerd kan worden.

Als er (gepensioneerde) bakkers of deskundige hobbybakkers zijn die het leuk vinden om zo'n workshop te geven kunnen ze contact opnemen via info@molenaerdekorenaer.nl 

Molen de Korenaer was een van de genomineerden voor de Gulden Klinker. Deze keer was het raak en hebben we een Gulden Klinker gewonnen. 

Daarbij hoort nog een geldbedrag van maar liefst € 1000. Daar gaan wij een passende besteding voor vinden.

De prijs wordt uitgereikt aan bewoners of organisaties die er aan meewerken dat de wijk schoner, veiliger of leefbaarder wordt.

Dankzij de inzet van onze vrijwilligers voldoen we aan deze voorwaarden. De klinker wordt op 13 oktober door burgemeester Jan van Zanen in de bestrating bij de molen gelegd.

 


De eerste editie van 'Dichter bij de molen' is alweer achter de rug. Het miezerige weer kon de echte liefhebbers er niet van weerhouden om gezellig even langs te komen voor poëzie, muziek en een lekker 'bakkie'. Iedereen zat gelukkig lekker droog onder een paar ter beschikking gestelde partytenten. Een deskundige jury, bestaande uit Koos Meinderts, Theo van Daalhoff en Stanislaus Jaworski beoordeelde de ingezonden gedichten.
Als winnaar van de felbegeerde trofee kwam José de la Haye uit de bus. Onze huisfotograaf Frits deed ook een poging om de trofee voor de molen te bemachtigen.

Op Open Monumentendag op 10 september werd de molen weer goed bezocht. Muzikale ondersteuning werd verleend door het koor Together Again.

Het museum en de Abdijkerk waren ook te bezichtigen.
Jubileumdag

Onze jubileumdag op 11 juni jl. was een groot succes.

Mede door het mooie weer en vooral de inzet van onze vrijwilligers kunnen we tevreden achterom kijken. Vanwege de Corona perikelen hebben we er even op moeten wachten maar het wachten was de moeite waard.Uitslag taartbakwedstrijd

De eerste prijs  is gewonnen door Katalin Tapai. Volgens het juryrapport had zij niet de mooiste taart gebakken (punt van kritiek was de afwerking) maar zeker de lekkerste. De vulling bestond uit mascarpone en abrikozenjam wat het geheel een lekker zoete maar toch verfrissende smaak gaf.

Katalin is van Hongaarse afkomst en haar taart had dan ook een Hongaars tintje en was volgens eigen recept gemaakt. Gefeliciteerd namens de jury.

De 2e prijs ging naar Bo en Daisy, de 3e prijs ging naar Robert Huiberts en de 4e prijs was voor Gees Wagner.
Uitslag Legowedstrijd
Op zaterdag 4 juni zijn door wethouder Hilbert Bredemeijer de prijzen uitgereikt aan de winnaars van onze Legowedstrijd.
Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd.
De genomineerden voor een eervolle vermelding kregen uit handen van de wethouder een certificaat en een klein cadeautje overhandigd.

UITSLAG LEGOWEDSTRIJD

 

Na uitvoerig beraad heeft de jury drie prijswinnaars aangewezen.

 

In de leeftijdscategorie 5-10 jaar is de prijswinnaar Emma Brinkert. Emma heeft zich creatief helemaal uitgeleefd. Ze heeft niet alleen een prachtige molen gemaakt maar er een heel verhaal bij verzonnen. De inzending ging vergezeld van foto's en een video van de 'making-of' van de molen.

 

In de leeftijdscategorie 10-12 jaar ging de prijs naar Romano Kok. Zijn molen komt het dichtst bij het origineel. Opvallend zijn de vele details zoals het trapje aan de achterkant van de molen. Dit bewijst dat Romano goed researchwerk heeft gedaan.

 

In de leeftijdscategorie 18+ is de winnaar Ed Bovendeur. Ook deze molen komt dicht bij het origineel.

Jayden Janssen, Koen Hoovers, Thijs en Hannah, Lubout, Oscar Kraamwinkel en Sander Ernreich krijgen een eervolle vermelding.

De winnende molens zijn vanaf 4 juni te zien in de molen.

De prijzen worden op 4 juni a.s. om 12:00 door wethouder Hilbert Bredemeijer uitgereikt.

 

Alle inzenders krijgen een rondleiding en pannenkoeken gebakken van origineel molenpannenkoekenmeel door onze pannenkoeken specialist.

Ook is er voor alle deelnemers nog een leuke attentie.

 September 2021 | Burgemeester Jan van Zanen had al eerder toegegeven dat hij een een warm plekje in zijn hart heeft voor Loosduinen. Dit bewees hij op zaterdag 25 september door de aftrap te geven van ons jubileumjaar. Hij zag ook nog kans om eigenhandig te wieken in beweging te zetten door de rem eraf te halen. Daarnaast bleek hij ook een bewonderaar te zijn van harmonie Tavenu die deze feestelijke dag met muziek opluisterde.

Bij onze buren, het Loosduins museum opende de burgemeester de tentoonstelling gewijd aan de molens van Loosduinen.

Ons bestuur mocht ook nog een cheque van € 800 in ontvangst nemen geschonken door de wijkberaden van Kom Loosduinen en Kraayenstein.

Dit geld zal gebruikt worden voor de bouw van een kast op maat in de molen.

Al met al kan er van een zeer geslaagde dag worden gesproken die zonder de inzet van onze vrijwilligers nooit zo'n succes was geworden.


Dit jaar bestaat onze molen 300 jaar. Genoeg reden voor een feestje. Helaas is er nog veel onzeker over wat wel en wat niet kan dit uiteraard i.v.m. de Corona pandemie. We hebben leuke activiteiten op stapel staan om het jubileum luister bij te zetten. Daarover wordt u later geïnformeerd. Houd deze website en onze facebookpagina in de gaten.Juni 2021 | De schuur bij de molen moest een naam krijgen. Uit de ingezonden suggesties werd de inzending van onze vrijwilliger Chris van Gaans gekozen. Zijn idee was om het simpel te houden en het werd dus 'De Schuur'.
Tijdens de vergadering van 25 juni met alle vrijwilligers werd het bord officieel onthuld door Chris persoonlijk.


Mei 2021 | Zoals was toegezegd door de gemeente zijn op het terrein naast de molen vruchtbomen geplaatst. Naast de honing misschien appelstroop?Mei 2021 | De vloer in de molen is geheel opnieuw gelegd met daarin verwerkt de molensteen die tot nu toe als decoratie tegen de muur stond.

In het midden van de steen is een lamp geplaatst. De molen is klaar om na beëindiging van de Coronamaatregelen weer bezoekers te ontvangen.


Op woensdag 16 september 2020 is de zgn. roede van de molen verwijderd. De roede is het de metalen arm waar het raamwerk aan bevestigd wordt.

Omdat het plaatwerk in het midden te dun werd kwam de veiligheid in het geding.

Door een bedrijf in Hillegom worden er nieuwe platen opgelast zodat de molen weer veilig kan draaien. Er is nog niet bekend wanneer de werkzaamheden klaar zijn.