De fruitbomen van de Korenaer

 

Waarom fruitbomen bij een molen?

Bomen rond een windmolen, dat is een tegenstrijdigheid. Het allerbelangrijkste is immers een vrije ‘windvang’. Aan de andere kant hadden molenaars op het erf vroeger vaak moestuintjes, fruitbomen en knotwilgen voor eigen gebruik. Een voordeel van zulk soort bomen is dat ze door snoeien in vorm kunnen worden gehouden. Ten zuiden van de molen zijn een paar jaar geleden de fruitbomen aangeplant. Het zijn halfstambomen (de vertakking begint al rond borsthoogte). Er is gekozen voor oude rassen die je al lang niet meer in de winkel vindt, dus geen Elstar of Kanzi. Er staan hier 2 appel- en drie perenbomen (rassen zijn niet bekend).

De snoei

De bomen worden zodanig gesnoeid dat ze meer in de breedte gaan groeien dan in de hoogte. Dat werkt zo. Als de boom nog jong is, wordt de sterkste recht opgaande tak ‘de harttak’ uit het midden van de kroon weggesnoeid. Daardoor gaan de takken eromheen meer schuin naar buiten groeien in plaats van kaarsrecht omhoog. Door steeds de binnenkant van de kroon open te snoeien krijgen alle takken rondom genoeg licht en lucht. De snoei wordt in de winter uitgevoerd, als het blad van de boom is. Dit geeft groeireactie in de kroon, maar ook in de wortels. Dat is belangrijk voor het stevig maken van de boom. Nu staan er nog palen bij om ze rechtop te houden, maar over een paar jaar moeten ze op eigen benen kunnen staan. Tijdens deze opbouw van een jonge fruitboom, komt er nog niet zoveel oogst aan. Dat komt over een paar jaar vanzelf op gang als het geraamte van de boom mooi stevig is. Dit kan nog wel 10 jaar duren. 

Bodemleven

Niet alleen snoeien is belangrijk, ook moet een fruitboom gevoed worden. Om al die takken en vruchten te laten groeien zijn groeistoffen nodig. Die haalt de boom uit de lucht, maar ook uit de grond. Daarom is het bodemleven onder de fruitbomen belangrijk. Allemaal kleine diertjes en schimmels rond de wortels die de bodem luchtig en gezond houden. Door kunstmest gaat het bodemleven dood en worden de fruitbomen uiteindelijk ook zwak. Daarom wordt alleen organische mest gegeven, dat niet schadelijk is voor het bodemleven. Het allerbeste is stalmest (bv koeienpoep met stro). Hier groeien de schimmels en bodemdieren lekker van en houden ze de fruitbomen ook gezond. Om dezelfde reden dat geen kunstmest wordt gebruikt, wordt er ook geen gif gespoten in de kroon. In de bladeren en vruchten zal dus weleens een beestje leven. Dat hoort er nou eenmaal bij. Door een goede verzorging proberen we de bomen gezond te houden, zonder gif. 

Sierwaarde

Fruitbomen zien we niet vaak meer in de openbare ruimte. We vinden ze maar lastig; ‘al dat fruit op de grond waar wespen op af komen’. Dat is jammer, want fruitbomen hebben prachtige bloesems in het voorjaar waar bijen en insecten van leven. De grillige gesnoeide bomen hebben ook in de winter een kenmerkend karakter. En als ze ’s zomers volhangen met fruit, lijken het wel lampjes in een kerstboom. Kijk er maar eens naar, wanneer je langs de molen loopt. De fruitbomen zijn geen nadeel, maar ze sieren het molenerf!


 

De fruitbomen worden onderhouden

en gesnoeid door Wouter den Boer.

 Voor snoei-instructies en meer video's: 

www.youtube.com/c/Allesoverfruitbomen